صورت های فلکی
اگر تابحال به مکان و جایگاه هرکدام از ستاره ها در آسمان صاف و زیبای شب دقت نکردید، امشب حتما این کار را بکنید " ! " اون قدیمی تر ها با استفاده از ستاره ها و وصل کردن آنها با خطوط فرضی به همدیگر به یکسری اشکال خیالی در آسمان میرسیدند و آن را میدیدند... . آنها با استفاده از خطوط فرضی یکسری از ستاره ها را به هم وصل میکردند و شکل های خیالی جالبی بوجود می آوردند. مثل عکس های زیر که خیلی جالب هستند... .
امروزه طبق سیستم بین المللی، آسمان ما یعنی آسمانی که از زمین دیده میشود به 88 منطقه تقسیم شده است. در هر نقطه، یکی از آن شکل های فرضی وجود دارند که به آنها صورت های فلکی گفته میشود. طرح هر صورت فلکی یک شی و یا یک جانداری را نشان میدهد. برخی از آنها هم به اسم شخصیت های اسطوره ای نامگذاری شده اند. همانطور که گفتیم تعداد صورت های فلکی 88 تا بودند. یکی از این صورتهای فلکی بسیار بسیار مهم و بزرگ دب اکبر میباشد که در تصویر زیر آنرا مشاهده میکنید. این صورت فلکی در اواخر فروردین ماه به بهترین حالت ممکن برای دیده شدن میرسد.
دب اکبر یکی از بزرگترین صورت های فلکی است و همانطور که میبینید همانند یک خرس است. یکی دیگر از معروف ترین و زیباترین و البته باشکوه ترین صور فلکی جبار یا شکارچی میباشد. عکس یک شکارچی خیالی در این صورت لفلکی دیده میشود که با یک دستش شمشیر و با دست دیگرش سپری را گرفته... . این صورت فلکی هم در اواخر بهمن ماه به راحتی دیده میشود. چقدر ذهن مردم قدیم خیال پرداز بوده... .
تحقیقات باستان شناسان بیانگر این است که نگارههای نقاشی شده بر روی دیوارهای غار لاسکو در جنوب فرانسه دربرگیرنده نشانههای نجومی است. گمان میشود خوشه ستارهای پروین در کنار خوشه قلائص (صورت فلکی گاو) بر روی این نگارهها نمایش داده شدهاست. شاید انسانهای روزگار پارینه سنگی (۳۰٬۰۰۰ تا ۲۶٬۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح ) نخستین کسانی بودند که چهار جهت اصلی را شناسایی کردند. در اواخر دوره پارینهسنگی (۲۰٬۰۰۰ تا ۱۶۰۰۰ سال پیش از میلاد) در فرانسه هنر ساخت ابزارهای سنگی به اوج خود رسید و در آن هنگام اندیشه نخستین صورتهای فلکی پایهگذاری شد.
منابع:
لذت دانایی
ویکی پدیا